Πως επιλέγω τον κατάλληλο ηλεκτροκινητήρα για την εφαρμογή μου
Πως επιλέγω τον κατάλληλο ηλεκτροκινητήρα για την εφαρμογή μου

Πως επιλέγω τον κατάλληλο ηλεκτροκινητήρα για την εφαρμογή μου

20 Ιουλίου, 2023

Η επιλογή του κατάλληλου ηλεκτροκινητήρα για μια βιομηχανική εφαρμογή είναι μια σημαντική απόφαση που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση, την αξιοπιστία και το κόστος της συνολικής εγκατάστασης. 

Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή ενός ηλεκτροκινητήρα είναι οι εξής:

 • Ισχύς: Η ισχύς που απαιτείται από τον ηλεκτροκινητήρα εξαρτάται από το φορτίο που καλείται να καλύψει.
 • Ταχύτητα περιστροφής: Η ταχύτητα περιστροφής του ηλεκτροκινητήρα πρέπει να είναι συμβατή με την ταχύτητα λειτουργίας του εξοπλισμού που θα οδηγήσει.
 • Τύπος του φορτίου: Ο τύπος του φορτίου που θα οδηγήσει ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να είναι σταθερό, μεταβαλλόμενο ή συνδυασμός των δύο.
 • Τάση: Η τάση του ηλεκτροκινητήρα πρέπει να είναι συμβατή με την τάση του δικτύου.
 • Συχνότητα: Η συχνότητα του ηλεκτροκινητήρα πρέπει να είναι συμβατή με τη συχνότητα του δικτύου.

Επιλογή μεταχειρισμένου ηλεκτροκινητήρα

Η αγορά ενός μεταχειρισμένου ηλεκτροκινητήρα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγξετε προσεκτικά τον κινητήρα πριν τον αγοράσετε, ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση και ότι θα λειτουργεί σωστά για πολλά χρόνια.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την επιλογή ενός μεταχειρισμένου ηλεκτροκινητήρα:

 • Ελέγξτε την κατάσταση του κινητήρα. Ο κινητήρας πρέπει να είναι καθαρός και χωρίς φθορές.
 • Ελέγξτε τα ρουλεμάν του κινητήρα. Τα ρουλεμάν πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να μην παρουσιάζουν σημάδια φθοράς.
 • Ελέγξτε την περιέλιξη του κινητήρα. Η περιέλιξη του κινητήρα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να μην παρουσιάζει σημάδια καψίματος.
 • Ελέγξτε τις πλάκες του κινητήρα. Οι πλάκες του κινητήρα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να μην παρουσιάζουν σημάδια φθοράς.
 • Ελέγξτε το γράσο του κινητήρα. Το γράσο του κινητήρα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να μην είναι στεγνό.

Εάν ο κινητήρας πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια, τότε είναι πιθανό να είναι σε καλή κατάσταση και να λειτουργήσει σωστά για πολλά χρόνια.


Παράδειγμα

Έστω ότι έχετε μια βιομηχανία συσκευασίας που παράγει κουτιά και χρειάζεστε έναν ηλεκτροκινητήρα για ένα μηχάνημα που θα περιστρέφει έναν άξονα για να τοποθετεί τα κουτιά σε μια γραμμή παραγωγής. Παρακάτω είναι ένας προσεγγιστικός τρόπος για την επιλογή ενός κατάλληλου ηλεκτροκινητήρα:

 • Καθορίστε τις απαιτήσεις ισχύος: Αρχικά, υπολογίστε την απαιτούμενη ισχύ για την περιστροφή του άξονα με βάση το φορτίο που πρέπει να μεταφέρει και την ταχύτητα περιστροφής που απαιτείται για τη γραμμή παραγωγής. Ας υποθέσουμε ότι η απαιτούμενη ισχύς είναι 5 ίπποι (3.7 kW).
 • Επιλέξτε τον τύπο ηλεκτροκινητήρα: Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε έναν τριφασικό ασύγχρονο ηλεκτροκινητήρα, καθώς είναι κατάλληλος για βιομηχανικές εφαρμογές και παρέχει υψηλή απόδοση.
 • Υπολογίστε την τάση και τη συχνότητα: Βρείτε τις τιμές της τριφασικής τάσης και της συχνότητας του ηλεκτρικού συστήματος όπου θα λειτουργήσει ο ηλεκτροκινητήρας. Ας υποθέσουμε ότι η τάση είναι 400 V και η συχνότητα 50 Hz.
 • Υπολογίστε τις στροφές ανά λεπτό: Βρείτε τον ελάχιστο αριθμό στροφών ανά λεπτό που απαιτείται για την εφαρμογή σας. Ας υποθέσουμε ότι απαιτούνται 1500 στροφές ανά λεπτό.
 • Επιλέξτε τον ηλεκτροκινητήρα: Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, μπορείτε να επιλέξετε έναν τριφασικό ασύγχρονο ηλεκτροκινητήρα με τις παρακάτω προδιαγραφές: 3.7 kW, 400 V, 50 Hz, 1500 στροφές ανά λεπτό.

Αυτός είναι ένας απλός προσανατολισμός για την επιλογή ενός ηλεκτροκινητήρα για μια βιομηχανική εφαρμογή. Ωστόσο, πριν προχωρήσετε σε μια τέτοια συγκεκριμένη αγορά, συνίσταται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ηλεκτρολόγο ή μηχανικό, ο οποίος μπορεί να αξιολογήσει λεπτομέρειες όπως τις ακριβείς απαιτήσεις σας, τις συνθήκες λειτουργίας, τυχόν ειδικές απαιτήσεις για περιβαλλοντική προστασία και οποιεσδήποτε άλλες παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή σας.

Επίσης, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις προδιαγραφές και τις πιστοποιήσεις του ηλεκτροκινητήρα, όπως απόδοση, απόδοση κατά φορτίο, κλάση αποδοτικότητας, αξιοπιστία, απόσβεση κραδασμών, αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες ή υγρασία, και ασφάλεια.

Κατά την επιλογή σας, είναι επίσης καλό να εξετάσετε τον κατασκευαστή ηλεκτροκινητήρων και τη φήμη του στη βιομηχανία. Πρέπει να εξασφαλίσετε ότι ο κατασκευαστής παρέχει καλή τεχνική υποστήριξη, εγγύηση και διαθεσιμότητα ανταλλακτικών.


Στη Machine Hunters μπορείτε να βρείτε μοναδικές ευκαιρίες αγοράς ηλεκτροκινητήρων από ένα μεγάλο φάσμα πωλητών. 


Στη Machine Hunters κυνηγάμε μοναδικές ευκαιρίες για εσάς.


Εγγραφείτε τώρα στην πλατφόρμα μας και κυνηγήστε μαζί μας μοναδικές ευκαιρίες!

Kατηγορίες

Τελευταία Νέα

Η Machine Hunters αποτελεί την παγκόσμια πλατφόρμα αναζήτησης και προβολής μηχανημάτων βιομηχανικού εξοπλισμού. Στην Machine Hunters διασυνδέονται με έξυπνο και απλό τρόπο αγοραστές και πωλητές βιομηχανικού εξοπλισμού.
Designed & Developed by VALUE